The pencils exchanged

2018
Interactive drawingperformance with videoregistration
4 hours
Kunstliefde Utrecht (NL)
Material: metal table (50 x 90 cm with height of 95 cm), two graphite pencils, pencil sharpener, 5 rolls of 20 cm x 500 cm paper and audience.

In this interactive one-to-one drawing performance, the act of drawing was
the work of art. I researched how to connect with people in a public space, to communicate with each other not through the image of the drawing but through the act of tracing together. Two pencils formed in two continuous lines not only a drawing, but also a connection. The metal table enhanced the sound of drawing, audible to the audience and participant(s). Each “conversation” led to a different composition of movements and sounds and a different drawing of lines, rhythms and tones.

More images /and another images

The pencils exchanged
Interactive drawingperformance with videoregistration, Kunstliefde, 2018

In de interactieve één-op-één tekenperformance The pencils exchanged (2018) was de handeling van het tekenen het kunstwerk. Twee potloden vormden in twee oneindige lijnen niet alleen één tekening, maar ook één verbinding. De metalen tafel onder het tekenblad versterkte het geluid van het tekenen, hoorbaar voor publiek en deelnemer(s). De tafel bepaalde tevens het formaat van elke tekening. Hierdoor ontstond er een eenheid, ondanks de diversiteit van elke interactie. Een camera filmde de handen van bovenaf en toonde deze beelden direct op een beeldscherm. In volledige aandacht voor elkaar en opgaand in wederzijdse uitwisseling, valt de omgeving weg. Er is alleen de ander met het potlood in de handen; er zijn de lijnen op het papier en er is het tekengeluid in de ruimte. Ieder “gesprek” leidde tot een andere compositie van tekenbewegingen en geluiden en een andere tekening van lijnen, ritmes en tonen.