Over

Liesje van den Berk – visual artist – drawing and (drawing) performance
English version

Onderzoeksproject: Een lijn kan je ook samen trekken
In 2019-2020 wil ik mijn werkwijze – het initiëren van dialogen met andere mensen en met de omgeving d.m.v. het tekenen – verder ontwikkelen. Samen met o.a. de inwoners van Caylus en Amsterdam Noord wil ik een onderzoek aangaan naar de sociale dialoog binnen het tekenen, via sensitieve non-verbale tekenacties in de openbare ruimte. Tekenen kan in de meest ruime zin van het woord geïnterpreteerd worden. Denk aan het samen trekken van lijnen met potloden, maar ook aan het achterlaten van sporen d.m.v. schuren of het spannen van lijnen in de publieke ruimte.
Mijn eerdere projecten, zoals Sensory Drawalks (2017), Ik geef je één lijn (2017), The pencils exchanged (2018), Should I sharpen my pencil or soften my voice? ( Brighton (UK), 2018), NOWHERE (Gent (BE), 2018) en Tone down the edge of an itchy stone (Nicosia (CY), 2017), zullen een vertrekpunt van deze onderzoeksperiode zijn. De onderzoeksperiode resulteert in een reeks performances in de openbare ruimte in Amsterdam i.s.m. Nieuw Dakota en Over het IJ Festival en een performance tijdens het symposium Drawing Front van Drawing Centre Diepenheim.

Dit project is (mede) mogelijk gemaakt door het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst) 

&
de mensen om mij heen
&

Trace or Erase
2018
Interactive Performance
GUM, de Cacaofabriek, Helmond
Photo’s by Jet Nijkamp

Artistieke uitgangspunt van mijn werk
In mijn (teken)performances en tekeningen. Ik creëer een moment voor dialoog, vaak non-verbaal, waarbij ik focus op persoonlijk contact, aandachtige aanwezigheid en lichamelijke, sensitieve betrokkenheid van mijzelf en het publiek. Met een subtiele potloodlijn, een gebaar of blik, nodig ik het publiek uit tot reactie. Zo ontstaan dialogen, niet alleen met andere mensen (d.m.v. performances), maar ook met de omgeving (d.m.v. tekeningen en performances).
De fysieke en sensitieve facetten van een gesprek zijn uitgangspunten voor mijn werk. Gezichtsuitdrukkingen, lichaamshoudingen, oogopslagen en handgebaren zijn voor mij in een dialoog even waardevol als woorden. In mijn werk creëer ik aandacht voor deze lichaamstaal en de gezamenlijke ervaring van tactiliteit, beweging, geluid en omgeving in het gesprek. Het onderwerp van de dialoog wordt vormgeven in de uitwisseling tussen performer, deelnemer(s), context en locatie. Door aandachtig te luisteren naar de non-verbale lichaamstaal van de ander, ontstaat er een gesprek vrij van regels en verwachtingen; een (onverwachte) ontmoeting, met ruimte voor iedere stem. Er ontstaat een dialoog die tot nieuwe inzichten over jezelf, anderen en je omgeving kan leiden.